dimarts, de setembre 13, 2005

El bolet més exquisit

amanita muscariaAls ausetans ens agraden molt els bolets. Tant és així, que quan arriba la tardor ens envaeix una follia atàvica i anem a les Guilleries a la cacera d’aquests petits tresors naturals. Rossinyols, rovellons, fredelucs, brumoses, peus de rata, llengües de bou i trompetes de la mort... Tots ens semblen deliciosos. Però el bolet més preuat i exquisit és, sens dubte, el matamosques, també conegut com reig bord, oriol foll o Amanita Muscaria.

Ens el mengem de totes maneres: a la brasa, saltejat amb all i julivert, en truita i, fins i tot, amb el cafè amb llet. De fet, assecats al sol i sucats en una bona tassa de cafè amb llet de bon matí és com més bons resulten ja que així es disfressa el seu gust amarg i vomitiu.


El cas és que la seva ingesta no és fa precisament amb finalitats gastronòmiques. Els prehistòrics mengem bolets per eixamplar la nostra percepció i fer visibles follets, mainarons, nans i tot un reguitzell d’éssers simpàtics i juganers. A més, ens proporcionen una força sobrehumana com només la tenen els gegants.

Hi ha qui el considera un metzina perillosa i mortal. El cert és que el matamosques no és apte per tothom. Només les ànimes lliures i primitives de veritat poden consumir-lo sense riscos.

En aquest enllaç trobareu el manual d'instruccions (en anglès) de l'Amanita Muscaria.

5 comentaris:

Albert ha dit...

He quedat més que sobtat amb la lectura sobre aquest bolet (els dos llocs en anglès inclosos).
Com sóc un desgraciat que no en sap de collir bolets, què he de fer per provar-ne'n? Visc a Barcelona

Anònim ha dit...

Em sembla una insensatesa molt gran que feu aquesta apologia de les drogues. Aquest post confirma que a més de primitiu ets un curt de gambals.

Coro ha dit...

Albert,

Els millors exemplars d'Amanita Muscaria els trobareu en territori ceretà envoltats de pi negre.

Anònim ha dit...

Hola Amusic,

Oi que em permets aprofitar el teu post sobre el reig bord per presentar una petjada sobre el reig?

Diguem que ambdós són fruït d'una mateixa cultura, la del rei dels boscos catalans de tots els temps.

Coro ha dit...

Apreciat plantigrad,

Aquestes coses ni es demanen!